Politica

Partidele extremiste AUR, SOS și POT au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu 2

Partidul extremist AUR a depus marți moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, cu susținerea SOS România și POT. Liderul formațiunii, George Simion, a făcut apel la USR să o susțină.

“Marcel Ciolacu trebuie să părăsească funcția de premier. Nu vrem să avem copiii lui Iliescu la conducerea
României, nu mai vrem să avem corupție. (…) Premierul Nordis trebuie să plece. Îi
mulțumim doamnei Ioana Grosaru, reprezentant al minorității italiene. Sperăm din suflet ca și cehii,
și slovacii, și tătarii, și turcii, și reprezentanții altor minorități să voteze. Înțelegem că este deranj
mare și ni se spune că Marcel Ciolacu trebuie să rămână pentru stabilitate. Nu știu care este această
stabilitate, aceea în care se fraudează alegeri, se anulează alegeri, în care sunt amenințați judecători”, a spus Simion.

Moțiunea, susținută și de SOS România, și de POT nu adună numărul necesar de voturi pentru a dărâma Guvernul. Pentru a demite Cabinetul Ciolacu 2 sunt necesare 233 de voturi, în timp ce formațiunile extremiste adună circa 150 de voturi.

Acesta a mai spus că USR-ul de facto, dacă nu va
vota această moțiune, arată că stă și el “în buzunarul lui Nordis”.

“Să vedem poate motivul pentru care refuză să susțină în acest moment liderii USR această
moțiune este faptul că și ei sunt corupți și ei sunt implicați în scandalul Nordis și în alte scandaluri de
corupție și mă uit către Constanța. Să vedem, odată pentru totdeauna, unde este USR-ul”, a continuat acesta.

George Simion a mai anunțat că sâmbătă, la ora 14:00, în piața Universității din București AUR va organiza
un meeting de protest împotriva Guvernului.

Simion a precizat că formula noii Coaliții va fi stabilită după alegerea președintelui României.

“Pe noi ne interesează
revenirea la cadru democratic, la cadru constituțional, asigurarea imparțialității de către un Guvern
interimar. După ce țara va avea un președinte ales democratic, dintre toți cetățenii României cu
dreptul de a alege și de a fi ales, după aceea vom începe negocierile pentru formarea unei Coaliții, nu
înainte”, a continuat George Simion.

+++

Moțiunea trebuia depusă la Parlament pe 17 februarie, dar George Simion a spus că așteaptă și semnăturile din partea parlamentarilor POT și USR. Săptămâna trecută, lidera POT, Anamaria Gavrilă, a anunțat că parlamentarii partidului au semnat moțiunea de cenzură inițiată de AUR, însă a precizat că un eventual eșec al acesteia trebuie să și-l asume partidul condus de George Simion.

Șefa USR, Elena Lasconi, a făcut apel la partid să nu voteze moțiunea, iar premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu are de gând să demisioneze și s-a declarat încrezător în eșecul demersului celor din AUR, SOS și POT.

Regulamentul Camerei Deputaților și Senatului spune:

Moțiunea de cenzură initiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor (117) se prezintă birourilor permanente și se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusa. Moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comuna a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comuna a celor două Camere.

Data și locul ședinței comune, împreună cu invitația de participare, se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Textul moțiunii, redat integral mai jos:

Moțiune de cenzură împotriva guvernului Marcel Ciolacu IIPremierul NORDIS trebuie să plece, românii s-au săturat de umilință

Deși se află în funcție de doar două luni, Guvernul Ciolacu II deja acumulează unbilanț rușinos de abuzuri și eșecuri, care demonstrează ruptura totală dintreputerea politică aflată la guvernare și poporul român. Iată doar câteva dinmotivele pentru care mandatul acestui guvern trebuie să ia sfârșit cât mai curând.

1.Guvernul actual este ilegitim. Premierul Marcel Ciolacu a fost impus de către președintele ilegitim KlausIohannis, în perioada în care acesta își încheiase deja mandatul constituțional.

Prin urmare, acest Guvern și acest Prim Ministru sunt lipsiți de orice urmă delegitimitate, reprezentând de fapt prelungirea abuzivă a unui regim respinscategoric de cetățeni.

În ceea ce privește capacitatea sa executivă, într-o democrație funcțională nicimăcar nu ar fi fost nevoie de o moțiune de cenzură pentru a-l înlătura – acestguvern nu ar fi trebuit să existe vreodată. Voința populară exprimată la alegeriledin decembrie a fost clară: românii au cerut schimbare. Ce avem însă astăzi? Ocoaliție condusă de Marcel Ciolacu și aliații săi, la care a aderat UDMR, mereudispusă să se așeze la masa succesorală. În acest joc de culise atât de previzibil,UDMR a primit ministere-cheie, dar și răspunderea de care fuge Marcel Ciolacu,acesta încercând astfel să se eschiveze de responsabilitatea prăbușirii economiceprovocate de ultimele măsuri fiscale și de politicile haotice adoptate în ultimeleluni. Însă această manevră nu face decât să confirme că guvernarea actualăfuncționează pe baza trocurilor politice, fără nicio preocupare reală pentrubunăstarea românilor, nici măcar pentru o siguranță minimală a acestora.

2.Premierul și-a pierdut credibilitateaMai grav, independent de modul în care partidele politice de la coaliție și-auîmpărțit puterea, acest Guvern nelegitim se află și într-o criză profundă deintegritate și credibilitate. Imaginea premierului și a unor membri marcanți aicabinetului este deja compromisă prin asocierea cu monstruosul scandal „Nordis”, o fraudă de proporții uriașe, de zeci de milioane euro, care a lăsat în1urmă aproape 1000 de români înșelați de complicitatea inacceptabilă dintrepoliticieni corupți și afaceriști interlopi.

O țară întreagă a privit cu indignare cum un ministru, extrem de apropiat depremier, s-a afișat ostentativ alături de afaceriștii din gruparea Nordis la o masăîntr-un club de lux, unde nota de plată a ajuns la zeci de mii de euro. Un asemeneadezmăț sfidător reprezintă o manifestare a disprețului față de poporul român, încontextul în care peste 32% dintre români sunt expuși riscului de sărăcie, iar 250.000 de copii se culcă flămânzi în fiecare seară.

Premierul Ciolacu a beneficiat de zboruri cu avioane private către destinații delux de pe Coasta de Azur, plătite cu zeci sau chiar sute de mii de euro de cătregruparea Nordis. În fața acestor dezvăluiri, explicațiile sale au fost incoerente,jenante și deloc convingătoare, încercând să ascundă o realitate pe care româniio văd limpede: corupția a ajuns vizibilă la vârful Guvernului. Nu că până acumnu s-ar fi aflat acolo, însă de ceva vreme este imposibil de ascuns.

De altfel, principala inculpată din dosarul Nordis nu era doar un pion de sacrificiu,ci, până de curând, a ocupat una dintre cele mai importante poziții din Parlament,președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Și cine a susținut-o? Exact Marcel Ciolacu, liderul Guvernului, președinte al social-democraților iar,din câte aflăm în ultima vreme, instrumentul intereselor clientelei politice. Și,culmea ironiei, nici măcar nu se vinde scump. Câteva bilete de privat-jet par a fisuficienteLipsa sa de credibilitate a fost consolidată și mai mult atunci când, cu un tupeugreu de imaginat, s-a filmat alături de Alfred Simonis, făcând glume pe seamamodului în care PSD a direcționat voturi către un competitor în alegerileprezidențiale. Să tratezi cu atâta bășcălie votul cetățenilor, fundamentuldemocrației și al reprezentativității, nu este doar un gest de imaturitate politică –este un act de dispreț față de români și de sfidare a principiilor democratice.

Un asemenea prim-ministru, compromis moral și politic, nu mai poate rămâne înfuncție. Demiterea sa este o necesitate pentru a reabilita viața publică și pentru areda încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Cât despre soluțiile sale pentruromâni, ele sunt la fel de credibile ca și diploma sa de bacalaureat. A propos, ațigăsit-o, domnule Ciolacu? Sau n-ați mai ajuns pe la Buzău în ultima vreme?23.

Guvernul Ciolacu II este descalificat pentru că și-a încălcat propriulprogram de guvernare, aprobat prin Hotărâre a ParlamentuluiRomânieiAcest guvern și, în primul rând premierul său, și-a pierdut credibilitatea încă dinprima săptămână de funcționare, sfidând în mod repetat și grav HotărâreaParlamentului nr. 33 din 23 decembrie 2024, prin care a primit votul de încredereîn ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților. Căci, așa cum se știe,Programul de guvernare nu este un simplu document declarativ ci, alături de listaminiștrilor, face parte integrantă din hotărârea mai sus menționată, iar respectareasa echivalează cu o încălcare flagrantă a mandatului primit de la Parlament.

Parlamentul este instituția fundamentală prin care românii își exercităsuveranitatea națională, încălcată cu cinism de guvernul mincinos și necinstit.

După anii de risipă și jaf, coaliția din jurul lui Marcel Ciolacu nu doar că nu dăînapoi, ba chiar își adâncește mâna în buzunarele românilor mai mult ca niciodată.

La doar o săptămână de la primirea votului de încredere, Guvernul, subconducerea lui Ciolacu, a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 din 30decembrie 2024, în fapt, un pachet de măsuri nepopulare, adoptat fără votulParlamentului, încălcând flagrant HP nr. 33 din 2024.

Ce a promis premierul în Parlament în cuvântul și sub semnătura sa și ce a livrat?Doar înșelăciune și austeritate impusă peste noapte:-Minciuni despre facilitățile fiscale: În programul său, a mințit cu bunăștiință că va menține facilitățile fiscale pentru anumite categorii desalariați. Dar, imediat după ce și-a asigurat puterea, a tăiat facilitățilepentru salariații din industria alimentară, agricultură, construcții și IT. Olovitură directă pentru aproape un milion de români care muncesc în acestesectoare.

Atac asupra microîntreprinderilor: Guvernul lui Ciolacu a pretins că nuva reduce plafonul veniturilor pentru regimul fiscal favorabilmicroîntreprinderilor. Totuși, prin OUG 156/2024, a încălcat prevederea,coborând plafonul la doar jumătate din valoarea din 2024. O măsurăpremeditată, menită să împovăreze IMM-urile românești și să le forțeze săplătească impozite uriașe de până la 16%, în loc de 1% sau 3%. Plafonulveniturilor a fost coborât de la 500.000 euro la 250.000 euro, urmând ca dela 1 ianuarie 2026 să scadă la 100.000 euro. În loc să sprijine antreprenorii,acest Guvern îi sufocă, îngropând orice șansă de dezvoltare.

3 Majorarea impozitelor, fără nicio jenă: A pretins echipa lui Ciolacu înprogramul de guvernare că nu se vor majora impozitele, însă după numaișapte zile s-a majorat impozitul pe dividende cu un sfert din valoareavalabilă pentru 2024. Este o palmă pe fața celor care muncesc și investescîn România, un semnal clar că acest guvern vede mediul privat doar ca peo vacă de muls.

Pensiile înghețate, pensionarii mințiți: În loc să respecte obligația legalăde a indexa pensiile cu rata inflației și jumătate din creșterea salariuluimediu brut, Marcel Ciolacu a decis, prin OUG 156/2024, să înghețepensiile la nivelul lunii noiembrie 2024. O trădare rușinoasă a seniorilorRomâniei, a celor ce au muncit o viață întreagă și care acum sunt lăsațipradă scumpirilor și sărăciei.

4.Guvernul Ciolacu II este evident incompetent în gestionareafondurilor europeneRomânia are alocate 31 de miliarde de euro prin Fondurile Structurale și deCoeziune (FSC) pentru perioada 2021-2027. Cu toate acestea, la finalul anului2024, rata efectivă de absorție era de doar 2%, adică 618 milioane de euro.

Acestea sunt datele oficiale ale Ministerului Finanțelor, date ce arată un eșesccare ar fi trebuit să alerteze deja guvernul și să genereze acțiuni urgente încă dinprimele zile ale lui 2025. În lipsa unor măsuri rapide, România riscă să piardă 5,2miliarde euro, bani care ar fi putut finanța investiții esențiale.

Situația nu este mai bună nici în cazul PNRR. Din cele 28,5 miliarde de eurodisponibile, România a primit prefinanțări de 4,1 miliarde și a obținut aprobareaCE pentru doar două cereri de plată, însumând 5,3 miliarde. Cererea de plată nr.3, trimisă cu întârziere în decembrie 2023, a fost aprobată doar preliminar înoctombrie 2024. Până în februarie 2025, avizul final nu fusese acordat, iar 1,1miliarde de euro sunt suspendați din cauza nerespectării unor jaloane esențialeprivind guvernanța companiilor de stat.

Mai nou, după vizita echipei de la Comisia Europeană însărcinată cu transpunereaMRR se vorbește chiar de o prelungire a neacordării avizului de plată chiar șipentru rămășița aprobată din cererea de plată numărul 3. În termeni absoluți, dintotalul fondurilor PNRR, absorbția reală este sub 20%. Starea critică în care segăsește PNRR este relevată și de faptul că, în 2024, cu excepția unei prefinanțăride 288 milioane euro aferentă REPowerEU, nu s-a înregistrat nici o plată din4partea CE, comparativ cu cele 3,6 miliarde euro programate de MinisterulFinanțelor pentru acest an.

În contextul intern și internațional actual, marcat deriscuri economice majore și tensiuni politice și geopolitice, nivelurile scăzute aleratei de absorbție a fondurilor europene afectează corecția macroeconomică șiprocesul de consolidare fiscală potrivit calendarului prevăzut în Planul Bugetar-Structural Național, dar afectează intens și realizarea reformelor structurale șiimplementarea programelor de investiții asociate PNRR.

Este o situație fără precedent! Guvernul României tratează persoanele cudizabilități ca fiind o povară a Statului și îi ignoră! Guvernul României nu a viratcătre primării fondurile necesare aferente indemnizațiilor însoțitorilorpersoanelor cu dizabilități. Adică, i-a abandonat! Din nou!În loc să declanșeze măsuri hotărâte de conformare cu jaloanele nerealizatedin PNRR, Marcel Ciolacu și acoliții săi promit românilor că va renegocia planulnational cu Comisia Europeană, o perspectivă lipsită de orice șansă de realizare.

Negarea realității obiective și hrănirea unor iluzii nu face decât să dea o notă maipronunțată de neseriozitate și lipsă de profesionalism acestui guvern, care aducepagube însemnate țării, subminând practic economia națională. De altfel,păstrarea aceleiași abordări pentru acest domeniu important reprezintă un indiciucât se poate de clar că actualul cabinet nu are vreo intenție în a schimba ceva înaceastă zonă.

5.Guvernul este profund imoral, invocând presiunea deficitului pentrua justifica înghețarea pensiilor și a alocațiilorÎn anul 2019, coaliția care asigura guvernarea a adoptat legea 127/2019, prin carese stabilea un calendar concret pentru înlăturarea inechităților din sistemul dePensii, dar și pentru creșterea punctului de pensie cu 40%. După numai câtevaluni de la adoptare, noul guvern a înghețat pensiile și a oprit aplicarea legii noivotate. Odată cu formarea unei alte coaliții de guvernare în 2021, guvernul PSD-PNL a promis o nouă lege a pensiilor care, în acord cu prevederile PNRR, ar fitrebuit să rămână neschimbată pentru multe zeci de ani. Noua lege, mai generoasăcu pensionarii decât Legea 127/2019, a fost adoptată în noiembrie 2023 și aplicatăpractic începând cu 1 septembrie 2024. Dar noul guvern, Ciolacu II, aproapeidentic precum guvernul Ciolacu I, a avut nefericita idee de a îngheța din nou5pensiile începând cu 1 ianuarie 2025. Practic, noua lege a pensiilor s-a aplicatnumai patru luni.

Prin refuzul de ajustare a pensiilor, executivul condamnă pensionarii la o pierderecontinuă a puterii de cumpărare, transformând o măsură economică într-onedreptate socială. Înghețarea pensiilor, fără a le indexa măcar cu inflația,reprezintă o măsură profund regresivă, care afectează exact categoriile sociale pecare un guvern condus de un premier social-democrat ar trebui să le sprijine. Peste 910 000 dintre pensionari primesc doar pensia minimă garantată, de 1281 lei, iaraproape 3 milioane dintre pensionari au pensii mai mici de 3 000 de lei, cu unsfert mai puțin decât coșul minim de consum pentru o persoană, cifrat la 3972 delei. Practic, seniorii noștri sunt puși să aleagă între mâncare, medicamente și platafacturilor.

Mai mult, pentru a agrava situația românilor, pe lângă neindexarea pensiilor, seadaugă și înghețarea alocațiilor distribuite celor 3,6 milioane de copii aiRomâniei. Unu din patru copii din țara noastră trăiesc în sărăcie extremă, iar 13%dintre copiii noștri sunt subnutriți. Măsura de indexare a alocațiilor nici măcar nuar fi fost o povară semnificativă pentru buget, dacă s-ar fi renunțat, de exemplu, măcar la măsurile sfidătoare la adresa cetățenilor, precum decontarea integrală amedicamentelor consumate de către personalul Curții Constituționale, altminteriun personal având unul dintre cele mai mari venituri salariale din România.

Dragi români, stimați colegi, drepturile sociale reprezintă o obligație a statului față de cetățenii săi. Transferarea asistenței sociale din cadrul legal al pensiilorspre un cadru aflat discreționar în pixul guvernanților, precum ajutoarele ad-hoc,reprezintă o deraiere gravă de la principiile statului de drept. Coaliția aflată laguvernare a devenit un monolit, lipsit de identitate ideologice și, astfel, incapabilsă își justifice existența.

6.Guvernul este incapabil să asigure dezvoltarea sănătoasă a națiuniiromâneBugetul alocat sănătății este la jumătatea mediei europene ca pondere în PIB, iarbugetul alocat prevenției este de trei ori mai mic decât media europeană,împingând astfel sistemul medical spre o situație evitată de toate celelalte stateeuropene: aglomerarea spitalelor. Faptul că 22.000 de medici au ales să profesezeîn străinătate plasează țara noastră pe locul trei global la „exportul” de medici(după India și Pakistan) și pe primul loc în lume ca pondere din totalul profesiei6(37%) a acestui nedorit „export”. 600 de localități nu au niciun medic de familieși actualul guvern nu își propune nicio măsură pentru a compensa acest lucru.

7. Guvernul este abuziv și instrumentează practici profund străinedemocrațieiCampania de intimidare a cetățenilor critici la adresa politicilor guvernamentaleprin descinderi ale Poliției la domiciliile acestora este inacceptabilă într-osocietate democratică. În fapt, premierul a transformat Poliția într-un instrumentpolitic, iar guvernul răspunde în solidar pentru abuzurile girate de la nivel înalt.

Abuzurile comise împotriva unor cetățeni pașnici, cu opinii politice diferite,subminează fundamentul democrației și erodează încrederea în instituțiilestatului.

Pentru toate aceste motive, vă rugăm să votați pentru demiterea guvernuluicondus de către Marcel Ciolacu, un guvern ilegitim, anacronic, necredibil,incompetent, imoral și abuziv!