
În 2024, un număr de 47 de vulpi, șase șacali, un râs, un lup, patru câini, o bovină, un iepure și o pisică au fost testate în cadrul programului de monitorizare pasivă a rabiei. Cadavrele acestor animale au fost transportate la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, unde au fost efectuate analize specifice pentru depistarea rabiei, fără să fie înregistrat vreun caz pozitiv. Supravegherea pasivă a rabiei se referă la testarea animalelor găsite decedate.
Majoritatea animalelor sălbatice au fost găsite decedate în urma accidentelor rutiere, dar au existat și câteva cazuri mai rare de animale identificate căzute în fondurile cinegetice. Aceste animale proveneau din diverse zone de vânătoare din județul Alba.
Rabia este o boală fatală provocată de un virus ce afectează sistemul nervos – acest virus se află în salivă și poate fi transmis oamenilor sau altor mamifere prin mușcătură, zgârietură sau contactul cu saliva unui animal infectat. Este esențial să conștientizăm gravitatea acestei boli și să luăm măsuri preventive pentru a ne proteja familia și animalele de companie.
Cel mai important pas pentru prevenirea răspândirii rabiei este vaccinarea animalelor de companie, precum câinii și pisicile. Vaccinarea regulată a acestor animale împotriva rabiei nu doar că le protejează pe ele, dar și pe cei din jurul lor, diminuând riscul de transmitere a virusului.
Pentru a recunoaște posibilele semne clinice ale rabiei la animale, este crucial să fim vigilenți cu privire la comportamentul lor. De exemplu, un câine infectat cu rabie poate prezenta o stare anormală de alertă, fiind agitat, hiperactiv și foarte sensibil la zgomote și lumină. De asemenea, schimbările în lătratul său pot deveni urlete inexplicabile.
În cazul vulpilor, semnele clinice pot include rătăcirea în timpul zilei sau un comportament aparent îmblânzit în prezența oamenilor. La cai, simptomele variaza de la incoordonare musculară până la paralizie, comă și chiar deces. La bovine, semnele rabiei pot include o creștere a agresivității și dificultăți la înghițire.
Dacă observi animale moarte, este important să raportezi situația medicului veterinar local sau Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba.