Politica

Ciolacu spune că nu există niciun emisar al său în SUA, ci români dispuși să comunice

Premierul Marcel Ciolacu a venit luni cu o reacție după ce așa-zisul trimis al său în SUA, Dragoș Sprînceană, a spus că Washingtonul ar trebui să „ignore un pic mesajele României, pro-Ucraina și pro-Franța”.

“Părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român. Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate”, a scris Ciolacu pe pagina lui de Facebook.

Prin urmare, premierul susține că nu există niciun ”emisar al lui Ciolacu”, ci “există însă mulți români din diaspora – antreprenori, medici, specialiști IT etc, cu care am vorbit în ultima perioadă și care s-au arătat dispuși să deschidă diverse canale de comunicare prin prisma conexiunilor pe care le au atât în Statele Unite, cât și în Europa”.

“Avem milioane de români în Diaspora și fiecare dintre ei, prin ceea ce face zi și zi, poate fi un foarte bun ”emisar” al țării noastre. La fel cum polonezii au apelat la diaspora lor pentru a crește vizibilitatea propriului stat, la fel voi proceda și eu cu oricine este dispus să sprijine activ România. Între a face ceva pentru țara mea și a mă jeli continuu pe rețelele sociale ca unii și alții, aleg să acționez. Cei care ne-au ținut ani de zile pe la ușa Schengen sunt cei care ne dau astăzi lecții despre ce trebuie sau nu trebuie făcut”, a continuat acesta.

Cine reprezintă România

“Așa-zisul emisar special pentru SUA al Guvernului Marcel Ciolacu spune că administrația Trump ar trebui să ignore poziționările de suport ale țării noastre pentru Ucraina, relația cu Franța și chiar pe președintele României pentru că este “intermediar” … Ultima oară când am verificat, România era reprezentată de președintele României, domnul Ilie Bolojan, și Administrația Prezidențială a României, aveam Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania și Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy to US”, a comentat Centrul Român de Politici Europene (CRPE).